Zorg voor goede akoestiek in de ruimte

Een goede akoestiek in een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal is heel belangrijk. Kinderen maken veel geluid tijdens het spelen of als er gehuild of geschreeuwd wordt. Zowel in het onderwijs als de kinderopvang is het terugdringen van nagalm en achtergrondlawaai een grote uitdaging. Maak o.a. gebruik van vloerkleden, poefjes en grondmatten op de vloer. Voorkom dat de geluiden hinderlijk worden voor zowel de kinderen als pedagogisch medewerkers.

Een werkomgeving met een prettige akoestiek is eenvoudig te realiseren. Vloer- wand- en/of plafondafwerking van geluidsabsorberende materialen zijn er in vele vormen, kleuren en maten, vaak ook met een speels effect. Om een goed binnenklimaat te waarborgen is het Frisse Scholen Beleid opgesteld. Dit beleid is naast de eisen van de GGD een goede richtlijn voor akoestisch comfort bij kinderdagverblijven. Bekijk deze normen, ook als je een bestaande ruimte gaat herinrichten. Werknemers en kinderen zullen je dankbaar zijn en met meer werk- en speelplezier in de ruimte verblijven.

Maak een lichtplan

Kinderen in kinderdagverblijven leren door te zien, te imiteren en aan te raken. Dit stelt andere eisen aan de verlichtingsoplossing. Daglicht verdient de voorkeur, licht is ook erg belangrijk voor onze stemming, ons bioritme en onze gezondheid.

Een ander aspect is de beleving; de kleur van het licht is belangrijk voor de beleving ervan, zeker bij kunstlicht. Kies licht waarin zoveel mogelijk kleuren voorkomen, net als bij daglicht. Dit geldt onder meer voor halogeenlampen. Het is goed als de kleurweergave-index (KWI) in elk geval boven de 80 ligt. Vooral op plaatsen waar weinig zonlicht komt, is een hoge KWI belangrijk.

Multifunctionele speelruimtes vereisen verschillende verlichting afhankelijk van de verschillende activiteiten of ruimte, zoals ontspannen, lezen of eten. Lichtregelsystemen zijn handig om energie te besparen bij daglicht, om te dimmen of van kleur te veranderen in verschillende zones.
Er komt veel bij kijken bij het kiezen van de juiste verlichting, stel bij nieuwbouw of verbouw in een vroeg stadium een verlichtingsplan op met een verlichtingsspecialist. Ook als een ruimte een andere functie krijgt, is het goed om de verlichting kritisch te bekijken.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit moet in orde zijn. Droge, natte of verontreinigde lucht kan zorgen voor gezondheidsklachten. Met een klimaatsysteem kan de lucht worden gezuiverd, verwarmd, gekoeld of bevochtigd. Hang C02 meters op om permanent de luchtkwaliteit te monitoren. Steeds meer kinderopvangorganisaties beseffen het belang van luchtkwaliteit. Gelukkig maar, want luchtkwaliteit is een belangrijk gezondheidsaspect.

Extra aandacht voor de luchtkwaliteit op de slaapkamers. Zorg zeker op de slaapkamers voor voldoende of zelfs permanente ventilatie. De gewenste temperatuur moet tussen de 15 en de 18°C zijn. Wij adviseren ook om iedere week de matrassen in de bedden omhoog te zetten voor een goede ventilatie.

Zorg voor de juiste temperatuur

Een goed ingerichte werkplek is belangrijk om gezond en plezierig te kunnen werken. Welke regels gelden er voor het binnenklimaat?

  • Bij zittend werk moet de temperatuur tussen 19 en 27°C liggen.
  • Bij staand werk moet de temperatuur tussen 15 en 26°C liggen.
  • Grote temperatuurverschillen (meer dan 4°C) moeten zoveel mogelijk worden beperkt.

Het is prettig als je de temperatuur zelf kunt beïnvloeden, bijvoorbeeld met een airco of door een raam open te zetten. Bij onenigheid over de gewenste temperatuur kun je overwegen om de airco op een vaste, gemiddelde temperatuur in te stellen.

Inrichting van je werkplek

Wie meer dan 2 uur per dag op een werkplek doorbrengt, heeft minstens 4 m2 ruimte nodig. Het bureau moet minstens 2 à 3 vierkante meter groot zijn. Nog een paar getallen; werkblad min. 120 cm breed, en diep genoeg om 50 cm van het beeldscherm af te zitten, hoogte ca. 75 cm, bij voorkeur instelbaar.

Wat doe je bij ruimtegebrek op het werk? Overleg met je collega’s, bij voorkeur nieuwe medewerkers en/of stagiaires, die hebben vaak nog een frisse blik en beantwoord de volgende vragen. Wat voor werkzaamheden moeten we doen met hoeveel mensen? En hoe richt ik de bestaande ruimte daarvoor in? Doe alsof de ruimte waarin je werkt leeg is. Wat zou je willen neerzetten? En hoe wil je de ruimte indelen? Vraag jezelf af: wat heb ik nodig dat écht belangrijk is?

Vaak zijn er eenvoudige oplossingen mogelijk die niets of nauwelijks iets kosten. Denk aan het verplaatsen van meubels, het anders opbergen van materialen of het weggooien van spullen die nauwelijks worden gebruikt. Opbergruimte heb je nooit genoeg, denk goed na over de indeling van de kast of combineer functies, zoals een zitbank met eronder ook opbergruimte.

Last but not least, een goede leidsterstoel mag natuurlijk niet ontbreken. De stoel is in hoogte verstelbaar (ca. 41 – 53 cm). Ook de armsteunen en de hellingshoek van de rugleuning zijn verstelbaar. Voor een extra ergonomische stoel raden wij de Sanus stoel aan.

Of je nu in een oud of nieuw pand zit, het maken van de juiste keuzes om een zo veilige en gezonde werk- en speelomgeving te creëren is belangrijk. Hulp nodig? onze adviseurs helpen je graag bij het kiezen van materialen en meubels die het beste passen bij de ruimte en inrichting.

Volg onze socials voor inspiratietips 11 t/m 15, die een draai aan jouw inrichting geven! Of kijk terug naar het eerste deel van tip 1 t/m 5 de inrichtingsfactoren.

Bronnen:

Waarborgfonds Kinderopvang, Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang, zie link
RVO, Frisse scholen beleid, zie link
Ondernemersplein, inrichtingseisen voor een kinderdagverblijf, zie link
Kinderopvang werkt Arbocatalogus Kinderopvang, zie link