Inspiratie om een draai te geven aan jouw inrichting
Deel 4 van het inspiratieblog, voor iedereen die in de kinderopvang werkzaam is én dol is op inrichten of betrokken is bij het inrichten van een kinderopvang locatie. Deze vijf tips gaan over een veilige werkomgeving!
Deel 4 Een veilige en gezonde werkomgeving
- Zorg voor goed onderhoud
- Til- en buktips
- Pedagogiek
- arbo-eisen, veilige en gezonde werkomgeving
- Voorkom fysieke belasting
Tip 16 Zorg voor goed onderhoud
Het onderhoud van een kinderdagverblijf is belangrijk en draagt bij aan een veilige omgeving. Zorg voor een gedegen onderhoudsplan. Waar moet je allemaal aan denken? We hebben een kinderdagverblijf kluslijst top 10 gemaakt, want we zijn dol op lijstjes!
De meest voorkomende werkzaamheden voor een klusjesman op een kinderdagverblijf zijn:
- Repareren van oud speelgoed en meubels
- Vervangen van lampen en veiligheidsstrips
- Deuren, deurdrangers en deurklinken onderhouden
- Traphekjes monteren
- Linoleum /marmoleum vloeren in de was zetten
- Meubels monteren en leidsterstoelen in elkaar zetten
- Klein loodgieterswerk, zoals een lekkende kraan
- Kinderslotjes plaatsen op keukenkasten en/of aankleedmeubels
- Tuin onderhouden
- ???
Welke klus ontbreekt in deze top 10? Laat het ons weten!
Meld gebreken die je ziet altijd aan jouw leidinggevende en zorg dat kapotte meubels niet meer gebruikt worden totdat ze gerepareerd of vervangen zijn. Ook komt de GGD jaarlijks op inspectie. Zij beoordelen elk kinderdagverblijf op diverse facetten, waaronder de staat van het onderhoud.
Tip 17 Til- en buktips
Werken in de kinderopvang wordt weleens vergeleken met het werk van een bouwvakker. Je tilt en bukt bewust en onbewust heel vaak. Veel praktische tips zijn wel al bekend, voor een compleet overzicht verwijs ik je door naar de Arbocatalogus. Maar niet zo bekend is de volgende tip “Speelgoed harken”. Klein los speelgoed, zoals speelgoed in de zandbak, is goed bij elkaar te harken met een rubber hark, die eenvoudig schoon te maken is onder de kraan. Een hark werkt beter dan een bezem, omdat je alleen het speelgoed harkt en niet het stof of zand. Zodra het speelgoed op een hoop is geharkt, kun je het samen met de kinderen in een bak doen. Ook samen tillen helpt! Moet je iets zwaars tillen? Kijk dan of er een collega in de buurt is die even kan helpen. Durf om hulp te vragen!
Tip 18 Pedagogiek
Wat betekent Pedagogiek eigenlijk?
Ik zocht het op: “de kwaliteit van kinderopvang kan omschreven worden als datgene dat de opvang verantwoord maakt. Naast de veiligheids- en gezondheidsaspecten is de pedagogische kwaliteit bepalend. Hoge pedagogische kwaliteit zorgt ervoor dat kinderen zich op een optimale manier kunnen ontwikkelen.”
Een goede start voor kinderen is heel belangrijk. Voor het kind zelf, maar ook voor de maatschappij. De kwaliteit van kinderopvang speelt daarbij een belangrijke rol. Want goede kinderopvang stelt de ontwikkeling van kinderen centraal, en biedt ze een goede start in de maatschappij. Een pedagoog in de kinderopvang stimuleert de ontwikkeling van het kind en signaleert tijdig problemen en kan zo samen met de ouders vaardigheden versterken die bijdragen aan een goede start. Ze zorgt voor praktische hulp of steun aan opvoeders en kinderen, waar nodig. De opvang speelt een rol in de opvoeding van het jonge kind. Er ontstaat een band met de kinderen.
Enkele verschillen tussen ouders en pedagogische medewerkers zijn:
Ouders hebben een sterke emotionele band, levenslang met een of enkele kinderen en zijn familie. De pedagogische medewerkers hebben een warme persoonlijke relatie, kortdurend, met een groep kinderen en zijn geen familie. Ook de omgeving is anders, ouders hebben een thuisomgeving die is ingericht voor volwassenen en kinderen, met een gezinsleven en informele taakverdeling. Op de kinderopvang is de omgeving speciaal ingericht voor kinderen. Het is een professionele organisatie met formele arbeidsvoorwaarden. (Bron: opvoeden op het kinderdagverblijf, Elly Singer)
Tip 19 Arbo-eisen
Voor kinderopvang is de wetgeving op het gebied van fysieke belasting uitgewerkt in A- en B-normen. In deze normen staat precies aan welke voorwaarden je organisatie moet voldoen. Zowel de werkgever als de werknemer is verplicht zich hieraan te houden. Je kunt de normen ook gebruiken als checklist.
De A-normen hebben betrekking op werkhoudingen en werkhandelingen, zoals tillen en bukken. De B-normen hebben betrekking op meubilair en de inrichting van de ruimte.
Tip 20 Voorkom fysieke overbelasting
Lang op de grond zitten in een verkeerde houding is fysiek zwaar. De richtlijn is dat als het langer dan 4 minuten duurt, je het op volwassenhoogte moet doen. Een veel gebruikt hulpmiddel is de ComfortSeat, een flexibel rugkussen dat zorgt voor ondersteuning als je op de grond zit. Wissel zitten op de grond af met een andere houding (hurken, knielen) of een andere activiteit.
Gebruik tijdens het voeden een goede voedingsstoel of -bank met armsteunen, waarop je beide armen goed kunt laten rusten. Op zoek naar een praktisch én mooi model, bekijk dan eens de modellen Janelle en Janice in onze collectie.
Een goede aankleedtafel aanschaffen is één, die ook gebruiken een tweede. Om op juiste hoogte te kunnen werken, is de werkhoogte van aankleedtafels eenvoudig in te stellen. Laat kinderen zelf naar de aankleedtafel komen en met behulp van een trapje of opstapje op en van de aankleedtafel klimmen. Als de aankleedtafel op de juiste hoogte is ingesteld, sta je rechtop bij het verschonen, zo voorkom je nek- en schouderklachten.
Fijn om te weten dat al onze meubels voldoen aan deze ergonomische eisen ????.